Choď na obsah Choď na menu
 


Pštros africký dvojprstý

 Pštros africký dvojprstý

(struthio camelus)
               Zootechnika Pštrosov
Zoznam chovov Pštrosov
Výkon KÚ Pštrosov
Pôvod:  Afrika
Charakteristika:
- nelietavý vták, vyniká stehenným svalstvom - bežec
- najväčší žijúci vták na Zemi
- od ostatných vtákov sa líši produkciou pevných aj tekutých výkalov
- funkčné len dva prsty, dlhší nesie váhu celého tela, pokrytý veľkým pazúrom, 
tento    malý kontakt s podložím a dobre vyvinuté svalstvo mu umožňuje vyvinúť 
krátku    rýchlosť v pomerne krátkom čase (60 km/h)
- bežecký krok je dlhý až 7 metrov
- v zajatí sa dožíva až 60. rokov, reprodukuje sa do 40. roku života
- samica je o 1/5 menšia od samca
- dospelý samec v maxime chrbta dosahuje:
         výšku 140-150 cm
s natiahnutým krkom 300 cm
váha 150 kg
- na malej holej hlave má pár veľkých, guľatých a živých očí, umožňujú mu 
sledovať    okolie až do vzdialenosti 3,5 km
- na viečkach má dlhé husté riasy, naviac oko môže byť prekryté mliečnou 
membránou    cez ktorú však zviera vidí
- krk je dlhý, pohyblivý, zložený z 19 stavcov, mozog na tak veľké zviera váži 
len    neuveriteľných 40 g!
V zajatí chováme tri variácie pštrosa:
Čierny - najľahší, ranný a najplodnejší
Modrý - stredne veľký rámec tela, priemerná úžitkovosť
Červený - najmohutnejší rámec, slabšia znáška
Na Slovensku sa vyskytuje aj veľa krížencov medzi jednotlivými variáciami. 
Význam chovu:
   mäso:
výživné, diétne mäkké mäso vysokej kvality, nízky obsah tuku a 
cholesterolov, ľahko spracovateľné, výrazne červené 
pripomínajúce hovädzie mäso
   nutričné    zloženie:
voda 75,4 %
tuk 1,2%
bielkoviny 21,7 %

energia: 438 KJ/100 g
   koža:
tenká avšak veľmi pevná, trvanlivá a odolná voči opotrebeniu, 
neprepúšťa vodu, s prekrásnou kresbou po odstránení brka, čím 
sú otvory po brku hustejšie, tým je viac cenená, pôvodne je 
svetlo hnedá, dobre sa farbí 
   vajcia:
jedlé, zasýti cca 8-10 ľudí, pštrosie vajce je pomerné k 24 
slepačím vajciam, škrupina je hrubá 2-3 mm (znesie váhu až 120 
kg), pri príprave varením "na tvrdo" si vyžaduje časovú prípravu 
60-90 minút, farba škrupiny je od smotanovej po svetlohnedú, 
gramáž a pórovitosť je typická pre každú nosnicu
   perie:
najcennejšie je biele spodné krídlové perie dospelého samca, na 
Slovensku však nie je možné dorobiť kvalitné perie z hľadiska 
nepriaznivých klimatických podmienok
Biológia pštrosa
Pohlavná 
dospelosť:
samice 2.rok života
samce 2,5.-3. rok života aj keď ochotu k páreniu prejavujú skôr 
Túto skutočnosť je potrebné zohľadniť pri zostavovaní skupín t. j. tria
Znáška:
začína skoro na jar, končí zvyčajne v auguste, žiadúce je aby sliepka 
znášala v dvoj-trojdňových intervaloch, znáška sa fyziologicky zvyšuje od 5. 
znáškovej sezóny, neskôr sa ustáli (vplyv genetického založenia, výživy, 
ustajnenia atď.), hmotnosť vajca sa pohybuje od 1300-1800 g, optimálna 
znáška je pri 80 ks násadových vajec za sezónu 
Inkubácia: 40-42 dní
Spôsob inkubácie vajec:
Umelo:
po zbere vajcia očistíme od nečistôt zoškrabaním, alebo jemným 
brúsnym papierom, uskladníme ich po dobu 2-4 dni, max. 5 dní 
pri teplote 13-15 °C a relatívnej vlhkosti 75-80%
(neuskladňujeme ich dlhšie, lebo potom značne klesá liahnivosť, 
vysychá obsah), pred inkubáciou ich presvietime, aby sme zistili 
uloženie žĺtka a veľkosť vzduchovej bubliny, tvorí sa do 24 hodín 
po znesení veľkosťou od 4 mm-4 cm 
Liahnutie:
   teplota:
36-37 °C (kolísanie max. 0,5 °C)-dôležitý faktor, pri nedodržaní 
sa liahnu kurčatá skôr a so slabou životaschopnosťou, 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.